Stille Tocht

Met de Stille Tocht en de ceremonies bij het Joods Gedenkteken en bij het Monument voor de Gevallenen herdenkt de Wageningse bevolking de militaire en de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Route
De Stille Tocht start op 4 mei om 19.00 uur voor de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat. Ceremoniemeesters Bob Kernkamp en Elsa Mast leiden de Stille Tocht. De route leidt door de Hoogstraat naar het Joods Monument in de Walstraat, waar burgemeester Geert van Rumund namens de Wageningse gemeenschap naar Joods gebruik een steentje legt. Daarna zet de Stille Trom de stoet weer in beweging naar het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Daar speelt de Harmonie Wageningen koraalmuziek.

Schoolkinderen
Bij het monument vertolken schoolkinderen hun betrokkenheid bij de herdenking. Vervolgens spreekt Madelon Bino. Ter aankondiging van de 2 minuten stilte blaast de trompettist het Signaal Taptoe. Om 20.00 uur is het stil.

Bloemen
Na de 2 minuten stilte speelt de Harmonie het Wilhelmus. Aansluitend legt burgemeester Van Rumund namens alle Wageningers een krans bij het monument. Vertegenwoordigers van Wageningse organisaties leggen bloemstukken en daarna krijgen alle burgers de gelegenheid om zelf bloemen te leggen bij het monument.

Interkerkelijke herdenkingsviering
Voorafgaand aan de Stille Tocht, om 18.30 uur, organiseert KerkNet Wageningen een interkerkelijke herdenkingsviering in de Johannes de Doperkerk in de Bergstraat. Daarbij is aandacht voor het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘Kiezen in vrijheid’. Na de dienst is het mogelijk om aan te sluiten bij de Stille Tocht die vertrekt voor de kerk.

Voorgangers zijn geestelijk verzorger Emmy Kwakkel, verpleeghuis voor Indische Nederlanders en Molukkers Rumah Kita en pastoor Henri ten Have, De Zalige Titus Brandsmaparochie. Het All for One Choir uit Hull ondersteunt de dienst.

Gedicht stille Tocht, sterke tocht

Bij onze openbare evenementen worden foto’s en video-opnames gemaakt voor journalistieke doeleinden. Wanneer u deelneemt, bestaat de kans dat u wordt vastgelegd op foto en video.